> Custom Text
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-2474849229167199", enable_page_level_ads: true }); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-2474849229167199", enable_page_level_ads: true });

Lær med smagsløgeneLær vin med smagsløgene

Der er intet som vin, der kan få snakken i gang – ikke alene som konsekvens af de mange procenters uforlignelige evne til at åbne for mundtøjet. Men også fordi der er så mange historier, oplevelser og viden omkring vin, som man bare må af med, dele og tage ind. Og det holder aldrig op. Selv de mest kyndige med de flotteste vinuddannelser og sommelieremblemer i reverset kan altid lære nyt og smage vine for første gang.

Når man skal udvide sin vinhorisont, er det svært at komme uden om litteraturen. Det kan med tiden blive til flere hyldemeter med leksikale vinbøger og magasiner med grundigt bearbejdet vinstof som Din Vinguide og Gastro. Youtube og de forskellige producenters hjemmesider er glimrende at nørde sig ned i, ligesom winemag.com og vinavisen.dk er nyttige, når det kommer til aktuelle nyheder om vinens verden.

Forhandlernes åbne smagninger

Men den bedste viden om vin, er den man selv smager sig frem til. Og så er det vel bare at drage ud i verden og smage sig igennem vingård efter vingård eller flå et eksemplar ned fra hylden af samtlige vine i den lokale vinforretning. Tja, det er da en vej, og der skal nok være nogen, der tager den, men mindre kan også gøre det.

Mange af de større vinkøbmænd arrangerer minimum en gang om året store åbne smagninger, hvor man mod en mindre betaling i entreen kan smage sig igennem et større udvalg af deres producenters vine. Det er supersjovt at møve sig frem blandt de mange mennesker til producentens stand, modtage 2-3 cl vin og udveksle et par betragtninger med producenten, inden man fortrænges til periferien af forsamlingen og må starte forfra på jagt efter en smagsprøve på ny vin fra en ny producent.

Tematiserede smagninger

Mindre stressende er det at tage til en arrangeret og stramt styret smagning med en fortæller, der koncentrerer sig om et tema. Her er det blot at læne sig tilbage og lade historier og vin komme til sig. Igen er der flere forhandlere som H.J. Hansen Vin og Erik Sørensen Vin, der med jævne mellemrum har tematiserede smagninger, mens en forhandler som Kjær Sommerfeldt har lavet et helt koncept omkring deres smagninger. Her er det muligt at købe sig til smagninger med temaer som europæisk mod oversøisk, bobler, landespecifikke vine, druespecifikke vine og sågar en grundskole, hvor man smager sig igennem lidt Champagne, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Bourgogne, Bordeaux og australsk Shiraz – lige nok til at få vakt nysgerrigheden og blive introduceret for nogle af vinens hovedtemaer.

Det siger i øvrigt sig selv, at sådanne tematiserede smagninger er geniale som en firmaevent, en ’ryste-sammen’ tur blandt kolleger eller som en ’opvarmning’ inden byturen. Endelig er det den perfekte gave til ham, hende eller dem, der har det meste i forvejen, og jeg har senest set, at duglemmerdetaldrig.dk har et pænt udvalg blandt flere udbydere.

Smagninger, hvor man har en god fortæller eller moderator, er enormt givende. For det første er det vinen, der er i centrum, og så kommer snakken om svigermors dårlige arm og sladren om kollegerne på femte sal i anden række. For det andet er der åbnet for at rum, hvor man kan søge sig frem og identificere forskellige nuancer i vinen. Vi har ikke de samme duft- og smagsreferencer, og når en i selskabet opdager en note i vinen, vil de øvrige begynde at lede efter samme oplevelse og måske supplere med andre – og så kører snakken for alvor.

God fornøjelse!

 

Ps. Du kan også arrangere en vinsmagning selv. Det kan du læse mere om i 8 tip til din egen vinsmagning

 

Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Lost Password

Close